srijeda, 1. studenoga 2017.

SNJEŽNI KOLAČ....TOPI SE U USTIMA


Sastojci za tijesto:
3 žumanca
120 gr šećera
1 vanilin šećer
150 gr brašna
4 supene kašike vrele vode
3 bjelanca
1 prašak za pecivo



Izmutiti snijeg od bjelanaca. U drugoj posudi dobro umutiti žumanca sa šećerom dok ne postanu pjenasta i dok im boja ne posvijetli. Dodati vaniliju, brašno, posuti prašak za pecivo i vrelu vodu. Izmutiti mikserom. Tijesto u ovom trenutku izgleda jako gusto, ali ne brinite, takvo i treba da bude. Lagano kašikom dodati snijeg od bjelanaca u prethodnu smjesu i miješati dok se smjesa ne ujednači. Treba malo strpljenja da se ovo izvede, ali odolite iskušenju da sve skupa izmutite. Izliti u namašćen i pobrašnjen pleh. Ako je pleh okrugao, ne treba biti manji od 28 cm jer tijesto naraste previsoko pa nije lako filovati kolačiće. Peći dok se ne zarumeni, na 200 °C.

Sastojci za fil:
2 pudinga od vanilije
650 ml mlijeka
150 gr šećera
250 gr margarina za kolače ili putera
vrećica kokosovog brašna
Kada bi se puding pravio po uputstvu sa vrećice bio bi prerijedak što za filovanje nije dobro. Zato obratite pažnju da količina mlijeka bude skoro upola smanjena. Šećer se dodaje tokom kuvanja da bi se fino istopio. To sam uvela u sve recepte gdje god sam mogla jer metoda „mutite mikserom dok se kristali šećera ne razbiju“ nikad nije dala rezultate u mojoj kuhinji i sa mojim mikserom. Dakle, stavite pola litra mlijeka sa 150 gr šećera da provre. Posebno izmiješajte prah od dva pudinga sa 150 ml mlijeka. Kada mlijeko provre, skinite ga sa vruće ploče, uspite razmućeni puding i miješajte brzo sa žicom da se grudvice razbiju. Uz stalno miješanje vratite par minuta na tihu vatru.



Skuvan puding ostaviti da se hladi i miješati energično s vremena na vrijeme da se ne uhvati korica na površini. Ta korica je ukusna za pojesti ali nije poželjna u kremi. Ako je nakon hlađenja sklonite, ostajete bez dijela smjese. S druge strane, mikser ne može da je razbije u potpunosti pa ćete dobiti kremu punu grudvica. Puding ne treba ostaviti da se skroz ohladi jer se neće moći razmutiti sa puterom ili margarinom. Treba da bude ni vruć (ne smije se dimiti), ni hladan (ne smije ličiti na pihtije) već mlak. Izmiksati 250 gr margarina za kolače ili putera i izmutiti ga sa pudingom. Ako se u ovoj fazi pojave grudvice u kremi preporuka je da ga propasirate kroz cjediljku ili sredite u blenderu.
Od tijesta vaditi krugove čašom, ja koristim rakijsku čašicu, pa kada se kolačići filuju budu taman za dva velika zalogaja. Ok je i ako koristite čaše od soka, ovalne kalupiće, a i ako presiječete cijeli biskvit i filujete ga po sredini pa dobijete sniježnu tortu. 🙂 Rasijecite krugove horizontalno na pola. Filovati ovim redom: po sredini, naokolo i sa gornje strane, pa uvaljati u kokosovo brašno.
Poslagati na tanjir i započeti sa divljenjem i grickanjem!

0 komentari:

Objavi komentar